Зимният Симеоновден, на 3 февруари е третият, последен ден от празнично-обредния

...
Зимният Симеоновден, на 3 февруари е третият, последен ден от празнично-обредния
Коментари Харесай

В събота е един от най-лошите дни в годината! Спазват се редица забрани, не се хваща остър предмет и не се изнася нищо от къщата

Зимният Симеоновден, на 3 февруари е третият, финален ден от празнично-обредния комплекс Трифунци, с който се отбелязва прехода от зима към пролет/лято и началото на новата стопанска година.

Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и боклук на открито, с цел да не се разсърдят вълците и да не атакуват стадата.

Зимният Симеоновден се счита за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не би трябвало да хваща изострен предмет.

На този ден не се дава нищо назаем, най-много огън, жито, брашно, самун и пари, с цел да не се изнесе плодородието от вкъщи и да не се „ измами ” плода на равнищата.

На някои места оставят портата отворена – „ да пристигна берекета ”.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат основно бременните дами, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще пристигна в къщата се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски.

В националната памет първи, втори и трети февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се съблюдават редица ритуални обреди: дамите не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, присъщи за останалите Трифунци.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР